blog

Vol trots kijk je vaak naar je team. Wat een kanjers. Wat maken ze veel waar, stuk voor stuk. Alleen zijn ze een beetje doorgeslagen in dat ‘stuk voor stuk’ gedeelte. De meeste medewerkers werken aan hun eigen projecten en langs elkaar heen.. Dit is een ‘eilandjescultuur’; er is geen samenwerking en het is ieder voor zich.

Hoe kun je een eilandjescultuur doorbreken of zelfs voorkomen?

Hoe ontstaat een eilandjescultuur meestal?

Toen het bedrijf startte was er geen eilandjescultuur. Het voelde als een groot verbonden team. Maar naarmate het bedrijf meer groeit ontstaan er verschillende afdelingen zoals een marketingafdeling of bijvoorbeeld een administratie afdeling. Werknemers werken binnen de afdeling samen aan één doel. Helemaal fijn zou je denken. Super teams, goede samenwerking en goede resultaten.

Maar… als afdelingen onderling niet goed samenwerking kan het doel van de gehele onderneming worden tegengewerkt. Dat wil je niet. Deze afdelingen zijn dan eilandjes geworden. Op eilandjes hebben medewerkers vaak vooral oog voor elkaar. Dus ontstaan behalve eigen doelen ook eigen omgangsvormen. Zo ontstaat eilandjescultuur meestal. Maar waarom is een eilandjescultuur nou zo slecht voor een organisatie?

Nadelen eilandjescultuur

De nadelen die een eilandjescultuur met zich meebrengt zijn best groot. Vooral om het gebeurt zonder dat je er erg in hebt. Het is een soort ongeschreven regel dat dit gaat gebeuren en je ziet het niet aankomen. En dan is het al gebeurd. Wat zijn de nadelen van een eilandjescultuur?

  • Er wordt alleen gewerkt aan problemen van de eigen afdeling zonder rekening te houden met andere afdelingen. Dit kan bijvoorbeeld onnodige kosten met zich meebrengen.
  • Niet alle kennis van de organisatie wordt optimaal benut bij problemen.
  • Er is geen samenwerking tussen afdelingen waardoor veel miscommunicatie ontstaat. Miscommunicatie leidt weer tot inefficiëntie in de bedrijfsvoering en een negatieve sfeer. 
  • Het behalen van eigen doelen wordt vooropgesteld waardoor het gezamenlijke doel vaak niet of in mindere vorm wordt gehaald.

Je wilt eilandjescultuur dus het liefste doorbreken of eigenlijk geheel voorkomen. Hoe kom je weer aan tafel met logistiek als je van marketing bent? Of hoe maak je het beste gebruik van de kwaliteiten van al jouw collega’s?

eilandjescultuur doorbreken

Eilandjescultuur doorbreken en voorkomen

  1. Firm-thinking First
    Het is belangrijk dat iedere werknemer de organisatiedoelstellingen weet en daar naar blijft streven, met een Firm-thinking-benadering. Maar och wat klinkt deze zin al saai. Dat is voor veel werknemers al snel een ‘te-ver-van-mijn-bed’-show. En daar zit meestal de crux. Je moet het weer persoonlijk maken. Ten eerste: Wat is Firm-thinking? Dat betekent dat je weer gaat denken vanuit het brede belang van de organisatie. Ten tweede: Hoe maak je het persoonlijk? Ga aan de slag met Firm-thinking met een persoonlijke twist. Ga bijvoorbeeld creatief aan de slag met het management om de organisatiedoelstellingen in een geestig jasje te gieten. Zorg dat Firm-thinking subtiel terugkomt in elk klein overleg. Dit kan al door een creatieve Firm-thinking tagline te verzinnen en deze op hele fijne pennen of noteblocks te drukken. Begin dan met vragen welke pen en noteblock iedereen graag gebruikt. Want niemand gaat een pen of notitieblok gebruiken die hij of zij niet fijn vindt.
  1. Organisatie gemixt lunchen stimuleren
    Vertrouwen krijg je vooral doordat medewerkers elkaar vaker zien en spreken. Dit kan al tijdens een lunch. Om je hier direct mee te helpen heb ik voor jou 27 prikkelende vragen klaar staan om onder andere eilandjescultuur te doorbreken. Deze kun je direct downloaden, printen en gebruiken tijdens jullie lunch. Weg met die saaie lunchbreak waar iedereen uit verveling op zijn telefoon zit te kijken!
  1. Creëer firm rituals
    Je wilt dat mensen van verschillende afdelingen met elkaar gaan sparren, niet vanuit een verplichting maar omdat het gewoon normaal is. Dus dat het een gewoonte wordt: een firm ritual. Je kunt natuurlijk gewoon een vrijdagmiddagborrel instellen met alle afdelingen, maar dan gaan afdelingen nog steeds vaak bij elkaar staan. Een beter plan is om elke maand 10 medewerkers vanuit verschillende afdelingen een energieke en verbindende beleving te geven. Met zo’n gewoonte ervaart iedereen dat je ook met andere onbekende collega’s lol kan hebben en zoeken collega’s elkaar veel makkelijker op.
  1. Vraag andere afdelingen bij je brainstorm
    Als een nieuw project start is het fijn om brede kennis en ervaring van het hele bedrijf te benutten. Dat is dus het perfecte moment om enkele collega’s van andere afdelingen uit te nodigen. Zo vergroot je de kans dat jullie in de buurt komen van het doel van jouw organisatie door middel van samenwerking.

Denk je nou, we zouden écht eens aan de slag moeten om onze ‘eilandjescultuur’ te doorbreken. Maar zie je zelf door de eilandjes de open zee niet meer? Dan help ik je graag. Met Buro Bis geef ik energieke verbindende teambuilding. Je leert elkaar weer beter kennen en ik zorg ervoor dat jouw team van losse eilandjes naar één teamspirit gaat. Zodat er echt een positieve switch in het team gaat plaatsvinden. Bekijk hier de Positieve Boost Teambuilding of neem even contact op.

Eilandjescultuur: Hoe doorbreek je het?

Ik stuur mijn e-book naar jouw emailadres.
Je krijgt daarna ook een kleine dosis digitale confetti van Buro Bis. Je kunt je altijd weer uitschrijven. Hier lees je mijn privacybeleid.

Weg met die saaie boel aan de lunchtafel
Ga voor 100% boeiende & verfrissende gesprekken
27 originele, prikkelende gesprekstarters
Do it yourself & gratis

Leer jouw collega's écht beter kennen

Gratis e-book van Buro Bis...

Gratis e-book